Martin Skafte (1980-)

Skriv ut

Tonsättaren ansvarar själv för innehållet på denna sida.

Martin Skafte är en Svensk tonsättare känd för sina verk för solopiano, kammarmusik och röst. Hans kompositioner är publicerade av Gehrmans Musikförlag i Sverige och Norsk Musikforlag, Musikkforlagene i Norge.

Martin Skafte är en Svensk tonsättare känd för sina verk för solopiano, kammarmusik och röst. Hans kompositioner är publicerade av Gehrmans Musikförlag i Sverige och Norsk Musikforlag, Musikkforlagene i Norge.
Han fick internationellt erkännande 2017 när hans pianosvit 24 Preludier – Inspirerade av Claude Debussys Préludes för piano publicerades av Sveriges ledande musikförlag Gehrmans Musikförlag. Han fick då flera nationella och internationella inbjudningar att berätta om sitt verk av bl.a. Boston Conservatory och Berklee School of Music i USA, Norges Musikkhøgskole i Oslo och Musikhögskolan i Malmö.
Bland Skaftes andra tonsättningar finns tre bearbetningar av Chopinmazurkor, Sex Bagateller (att framföras tillsammans med Beethovens Bagateller Op. 126), sångcykeln Preludier för mezzosopran och piano, Tre Etyder för piano, Scala Fenicia för Engelskt horn och piano, samt Engång för blandad kör och sopransolist.
Hans musik har uppmärksammats och spelats av den världsberömde svenske pianisten Peter Jablonski. Till honom har Skafte skrivit en Fantasi över två verk av Skjrabin, som uruppfördes på Karlskrona International Piano Festival den 14 november 2021. Hans musik har också lyfts fram och framförts av pianisterna Jonas Olsson (Sverige) och Stephen Porter (USA), bland andra.
Skafte är utbildad vid Gotlands Tonsättarskola i Visby, Sverige, samt Högskolan för Scen och Musik i Göteborg, Sverige. Han har erhållit konstnärsresidens på Visby International Composers Centre 2016, 2019 och 2020, och på Villa San Michele - Anacapri, Capri år 2019. Han har mottagit flertalet stipendier och projektbidrag från bl.a. Konstnärsnämnden, STIM, Helge Ax:son Johnsons stiftelse och Längmanska kulturfonden.
Bland hans nuvarande projekt finns bl.a. symfoniska verk och pianokonserten Mot Fyren (inspirerad av Virginia Woolfs roman med samma namn) till Peter Jablonski.
I början av 2022 släpps hans 24 Preludier på det Londonbaserade skivbolaget Toccata Classics, en inspelning gjord i December 2021 av Jonas Olsson.
Framöver väntar en Europeisk turné tillsammans med pianisten Stephen Porter, som kommer framföra ett urval av Skaftes musik på sina konserter.

Verköversikt

---


Verk av Martin Skafte

Antal verk: 13