Benjamin Staern (1978-)

Snödrottningen

Skriv ut
  • Tillkomstår: 2013-16, rev. 18-19.
  • Verktyp: Opera, en akt
  • Textförfattare: Anelia Kadieva Jonsson efter H C Andersen saga
  • Dedikation: Per, Sofia Alvarez och Elsa Tidstrand
  • Uruppförande: December 17 2016, Malmö Opera
    (13 föreställningar, dec 20, 26, 28 2016 & Jan 6, 8, 12 2017)
  • Speltid: Ca. 60-90 min
  • Detaljerad speltid: 70

Soloröster/kör

Soloröster: 3 sopraner (Snödrottningen, Gerda, Prinsessan), 1 mezzosopran (Rövarflickan), 1 alt (Mormor/Blomstergumman/Rövarkärringen), 2 tenorer (Kaj, Prinsen), 1 baryton (Kråkan), 1 bas (Renen), Rövare (sopraner/tenorer)

Barnkör: (Blommor, Fåglar, Snöflingor, Frusna Barn)

Notmaterial/stämmor återfinns

Gehrmans Musikförlag AB

Beskrivning av verket

Opera i en akt och 13 scener


Verkkommentar

Snödrottningen beställdes av Malmö Opera till libretto av Anelia Kadieva Jonsson.
Jag ville länge skriva en opera under flera år och så tog jag kontakten med Bengt Hall som då var VD och konstnärlige ledare för Malmö Opera. Hans första reaktion: "Javisst, på vad?". Letade ivrigt efter sagor att utgå ifrån bland annat läste man Elddonet av HC Andersen och en vacker dag kom Anelia med förslaget om Snödrottningen som man inte hade någon koll på. Köpte boken på en antikhandel och blev bokstavligen förtjust. Här fick man chansen att tänja på gränserna inom ramen för att skriva "opera för hela familjen" med olika stilpluralistiska medel utifrån operans handlingsförlopp samt de olika karaktärernas musikaliska bakgrunder utifrån barockens musikformer som saraband, courante, jig, ballad m.m. Och handlingen är:
 

Den ondskefulla, känslokalla Snödrottningen har i hemlighet utsett Kaj till sin arvinge och bevakar honom på avstånd. När hon ser hans varma vänskap till Gerda blir hon rasande, krossar sin magiska spegel så att skärvorna flyger åt alla håll och uttalar en förbannelse: Den som träffas av en skärva ska bli känslokall och få ett hjärta av is.

Kaj träffas av en glasskärva. Han blir strax därefter kidnappad av Snödrottningen och förd till hennes isslott i norr för att undervisas i konsten att bli förnuftig och känslokall. Han får ett pussel som ska bilda "kärleken". När han löst det ska han bli fri att ge sig ut i världen. Men det förtrollade pusslet går inte att lösa med enbart förnuft. Förgäves försöker Kaj sätta ihop bitarna.

Gerda ger sig ut för att leta efter honom och kommer till en magisk trädgård där det blommar mitt i vintern. Snödrottningen, som bevakar Gerda, övertalar Blomstergumman som bor där att hålla Gerda fången. Men blommorna i trädgården och en snäll kråka hjälper henne att rymma.

Gerda kommer till ett slott i skogen. Kråkan hjälper henne att komma in för att leta efter Kaj. I slottet bor en prins och en prinsessa som ger Gerda nya fina kläder innan hon reser vidare. Kråkan tänker först stanna kvar på slottet men ångrar sig och följer efter Gerda.

I skogen blir Gerda överfallen av rövare som för henne till sin borg. Gerda får bo hos en rövarflicka och berättar för henne om Kaj. Kråkan har bett alla skogens fåglar om hjälp. De kommer till borgen och berättar att de sett Kaj färdas med Snödrottningen på väg mot Lappland. Rövarflickans tama ren Bä är född i Lappland och vill gärna färdas dit med Gerda. Rövarflickan låter dem gå.

Gerda kommer fram till Snödrottningens isslott där det är fullt av isstatyer. Gerda vill slåss mot Snödrottningen men har ingen chans mot hennes magi. Kaj bryr sig inte och tittar inte ens upp från sitt pussel. Gerda börjar gråta och när hennes tårar faller på Kaj tinar hans hjärta upp. Tillsammans formar de pusselbitarna till ett hjärta. I samma stund bryts förtrollningen och palatset börjar smälta.

Isstatyerna tinar upp och blir levande barn. Kråkan, renen Bä och alla rövarna kommer och firar deras seger. Snödrottningen varnar dem alla för att hon ska komma tillbaka innan hon flyger iväg genom ett fönster och försvinner. Barnen förstår att man måste vara vaksam mot ondskan och kämpa ner den varje dag
.
Anelia Kadieva-Jonsson